De therapeuten in deze praktijk hebben speciale nascholing gevolgd in het behandelen van incontinentieklachten.

Ongewild urineverlies komt vaak voor bij vrouwen en bij mannen. Veel mensen schamen zich ervoor en praten er niet over. Stel, jij kunt je plas niet goed ophouden bij inspanning zoals hoesten, niezen, lachen, rennen, springen of traplopen. Dan neemt de druk in je buik en op je blaas toe. Dit heet stressincontinentie. of Je voelt ineens aandrang om te plassen en je kunt dit niet tegenhouden tot je bij het toilet bent. Dan heb je last van urge-incontinentie. Beide vormen van incontinentie komen voor bij zowel mannen als vrouwen. Prostaatproblemen bij mannen kunnen leiden tot urge-incontinentie (acute aandrang).

Na bestraling of operatieve verwijdering van de prostaat kan ook stressincontinentie (bij inspanning) ontstaan.
Ongewild urineverlies bij vrouwen kan ontstaan een verslapte bekkenbodemspier, bijvoorbeeld na een bevalling. Een verzakking van bijvoorbeeld de baarmoeder kan bovendien druk op de blaas geven en tot incontinentie leiden.

Lastige ontlasting
Het komt ook wel eens voor dat je je ontlasting niet goed kunt ophouden als gevolg van een slechte of onvoldoende functionerende kringspier. Dit heet ontlastingsincontinentie.

Bekkenbodemspier trainen
Of je nu man of vrouw bent, jij wilt jouw incontinentieklachten onder controle krijgen. Daarom oefent onze therapeut met jou hoe jij je bekkenbodemspier kunt (ont)spannen en trainen. Dat is nodig, want een goede beheersing hiervan leidt tot een (betere) controle van de blaas en/of kringspier. Bovendien gaat de conditie van je bekkenbodemspier omhoog. Ben jij een vrouw en heb jij een verzakking van baarmoeder of vaginawand? Dan heb jij hier zeker baat bij. Door jouw bekkenbodemspier te trainen, kunnen de klachten van zo’n verzakking verdwijnen. Mocht een operatie nodig zijn, dan herstel je daarna sneller.

Bekkenklachten tijdens de zwangerschap
Stel, je staat op uit de bank en voelt aan één kant plots een scherpe pijn opkomen. Je hebt het gevoel niet op jouw been te kunnen gaan staan. Voorzichtig en strompelend zet je een paar passen, waarna het toch lukt om weer op te staan en gewoon verder te lopen. Herken jij dit? Je vraagt je in zo’n situatie wellicht af wat je fout of teveel hebt gedaan, maar niets is minder waar. Tijdens een zwangerschap is het bekken van een vrouw namelijk minder stevig, waar het op onverwachte momenten niet voldoende stabiel is. Dat kan zomaar veel pijnklachten veroorzaken tijdens jouw normale dagelijkse activiteiten.

Train je bekken
De oefentherapeut kan jou helpen om deze klachten beter onder controle te krijgen. Je krijgt oefeningen aangereikt, waarmee je de stevigheid in het bekken terug kunt krijgen. Ook leer je hoe je de dagelijkse bewegingen zoals opstaan uit bed, opstaan uit een stoel, bukken, tillen enzovoorts het beste kunt uitvoeren. Vaak is een paar behandelingen voldoende. Onze therapeuten werken met oefeningen volgens de methode van Cecile Röst.

Onbezorgd bevallen
En dan moet je bevallen. Gelukkig hebben de meeste vrouwen geen extra last van het bekken tijdens de geboorte van hun kind. Om de weeën goed op te vangen, kun je verschillende ontspanningsoefeningen doen. Ook kun je alvast de verschillende houdingen waarin je kunt bevallen, oefenen. De oefentherapeut neemt alles met jou , zodat jij tijdens de bevalling kunt kiezen wat jij prettig vindt.

Snel herstel
Heb je na de bevalling nog pijn of moeite met bewegen? Laat het ons weten. De oefentherapeut maakt dan samen met jou een plan voor een snel herstel. Kun je niet zelf naar de praktijk komen, dan is een behandeling aan huis ook mogelijk.

Afspraak maken? Doe het nu. Je hebt geen verwijsbrief van een arts nodig.